Ready for FANtastic 14!

FILOU OOSTENDE is voor het nieuwe seizoen sterk vernieuwd. Dat is ook het geval voor de COREtec Academy. Daarom geven we bij het begin van het seizoen graag een uitgebreide duiding. Vooreerst de vertrekkende spelers.

Sam Van Rossom heeft de basketschoenen aan de haak gehangen en stopt met professioneel basket. Sam heeft een lange en zeer succesvolle carrière uitgebouwd. Hij begon zijn professionele carrière in Oostende en hij eindigde daar. Naar aanleiding van de eerste wedstrijd van het seizoen op 14 september zullen we hem nog huldigen.

Xander Pintelon heeft de voorkeur gegeven om naar een andere ploeg te gaan. Hij had een clausule in zijn contract dat hij weg kon en heeft deze ook gebruikt. Na vijf jaar bij ons, moet hij tot volle ontplooiing komen. We vinden het jammer dat hij weg gaat maar wensen hem alle succes toe.

Ook Jean Salumu is er volgend seizoen niet meer bij. We zijn niet tot een akkoord gekomen waar beide partijen zich konden in vinden. Onze twee USA-spelers zijn ook naar andere oorden verhuisd: Damien Jefferson speelt volgend jaar bij het Turkse Karsiyaka en Khalil-Ullah Ahmad bij het Italiaanse Pesaro.

Voor volgend seizoen hebben we een “kern” van 13 spelers. Deze spelers worden met twee jeugdspelers aangevuld, zodat er op training altijd 15 spelers aanwezig zijn. Dat is vooral voor de jonge spelers belangrijk. Zo worden ze geconfronteerd met professionele tegenstand op de training en ontwikkelen ze vlugger en beter. Dat vergt meer inspanning van de coaching staf, maar dat neemt deze staf er nu al jaren bij. Het is een model dat specifiek is voor Oostende. In de BNTX-league is er geen enkele ploeg die op die manier werkt.

Dertien is ogenschijnlijk veel. Maar de Europese kalender en de BNXT-league zijn zeer druk bezet. We willen zoveel als mogelijk vermijden dat spelers door vermoeidheid blessures oplopen. In de groep van 15 zullen er dit jaar 10 Belgische spelers zijn en vijf buitenlandse spelers. Dat is meer dan andere jaren. Omdat drie Belgische spelers vertrokken en we onze eigen jeugd ook kansen willen geven, was dat de beste oplossing.

De supporters vragen zich wel eens af hoe het komt dat de buitenlandse spelers ieder jaar veranderen. Daar is een goede reden voor. Ons budget staat onder druk. Dat is voor iedere Belgische en Nederlandse basketploeg het geval. Als we op Europees niveau willen mee spelen, moeten we er dus in slagen om spelers naar België te krijgen die bereid zijn tegen een voor ons haalbaar loon hier te komen spelen. Als ze zich in de kijker spelen zullen ze dan het seizoen nadien een veel beter loon kunnen krijgen.

Als ze rechtstreeks vanuit de Verenigde Staten naar Europa komen is dat vaak moeilijk. Via Oostende loopt dat prima. De spelers die de voorbije jaren bij ons gespeeld hebben, hebben het nadien bijna allemaal sportief én financieel goed gedaan. Dat is ons model. Het helpt ons goed presteren. Maar het betekent wel dat we moeilijk buitenlandse spelers lang kunnen houden. Al deze factoren maken dat we vaak een jonge ploeg hebben.

De jeugdwerking is aangepast. In het verleden werden alle jeugdspelers geplaatst bij KGBO. Vanaf volgend seizoen houden we weliswaar de eigen U18 en U21, zoals in het verleden, maar we plaatsen de spelers in zogenaamde dubbele licentie bij heel wat verschillende ploegen in: Ieper, Sijsele, Deinze, Oostkamp, Waregem, Finexa-KGBO en Hansbeke.

We denken dat dit een goeie optie is, waarbij de ploeg waar de jonge speler speelt gekozen wordt in functie van de speler. Na dit seizoen gaan we dit grondig evalueren en aanpassen waar nodig. Maar we denken dat het een beter model is. Ook de U14 en U16 wordt voortaan binnen de COREtec Academy georganiseerd.

De coaches voor de U14, U16, U18 en U21 zijn respectievelijk Filip Wintein, Glenn Vlaminck, Maarten Caron en Peter Vanhoucke. Thomas Dreesen is de coördinator en er werd hiervoor ook een gemotiveerde tascforce aangesteld met Chris Jonckheere als voorzitter om de Academy mee in goede banen te leiden.

Samenvattend: een zeer ruime groep van 15 spelers, een mooie groep van jonge spelers die worden opgeleid, een vernieuwde werking voor de CORETEC ACADEMY, een aantal beloftevolle buitenlandse spelers die zich bij FILOU OOSTENDE kunnen waar maken.

De coaching staff is eveneens gewijzigd: Dario blijft de hoofdcoach voor het 14de seizoen, samen met Thierry Declercq (25ste seizoen!) en Thomas Dreesen die assistent zijn. Mehdi Datoussaid blijft physical trainer en kinesist voor de ploeg, Thierry Declercq nummer twee blijft onze sportverzorger.

We gaan ook even dieper in op de spelers.

Op de spelverdeling hebben we een nieuwe Amerikaanse speler: Marcus Zegarowski. Hij speelde vorig jaar in Italië en Israël en heeft dus Europese ervaring. Is een zeer goeie driepuntshotter, net 26 jaar geworden. Hij wordt “aangevuld” door twee jonge Belgen. Vooreerst Noah Meeusen die vorig jaar bij Leuven speelde en daar bewees dat hij -ondanks zijn jonge leeftijd- maturiteit heeft om een ploeg te leiden. Hij wordt binnen enkele maanden 19 jaar en is bij ons onder contract voor twee seizoenen. De tweede Belgische spelverdeler is ons eigen jeugdproduct Corentin Efono. Hij is net 18 jaar geworden en speelde afgelopen maand een zeer sterk U18 Europees kampioenschap. Als het binnen ons schema past zal hij ook voor Waregem in TDM-1 uitkomen. Corentin heeft een overeenkomst voor twee jaar.

Op de shooting guard hebben we Simon Buysse (27 jaar) die ondertussen een vaste waarde in onze ploeg is geworden. Een ras shotter, zeer toegewijd en een zeer intelligente speler. Simon is nog twee jaar onder contract bij ons. Op deze positie hebben we ook een buitenlandse nieuwkomer: Chase Audige. Nu reeds zeggen kenners dat hij de beste verdediger van onze competitie zal zijn. Fysiek erg sterk en een goede 3 punt shotter. Hij is 25 jaar en voor het eerst in Europa. Matteo Verstraete (21 jaar) is een zuiver jeugdproduct van Oostende. Hij is een vleugelspeler, met een loepzuiver, snel uitgevoerd shot. Volgend jaar zal hij vooral in Ieper spelen, met de bedoeling de top in TDM1 te halen. Hij heeft een contract voor twee jaar.

Op de small forward blijft Joppe Mennes (21 jaar) aan boord voor de komende twee seizoenen. Zijn dunks in de Champions League werden in heel Europa gedeeld. Een kuitenbijter van formaat. Hij deelt deze plaats met een buitenlandse nieuwkomer Davion Mintz die van de G-league voor het eerst naar Europa komt. Hij is een drie speler met een goed 3 punt shot, die ook op de twee en de één uit de voeten komt. Heeft de moeilijke taak om Jefferson te vervangen, maar is daartoe in staat. Hij is 26 jaar.

Pierre Antoine Gillet, onze kapitein en rots in de branding is er uiteraard ook bij en dat nog voor de komende drie seizoenen. Het zou absurd zij hem hier voor te stellen. Maar toch eens zijn belang voor de ploeg benadrukken mag wel: het is niet alleen onze kapitein maar ook een speler die altijd alles voor de ploeg geeft. Pierre Antoine is 33 en nog altijd top. Ook op de vier positie hebben we een nieuwkomer Timmy Allen. Ook hij komt uit de G-league en speelde vorig jaar ook vijf wedstrijden in de NBA (Memphis). Samen met Pierre Antoine moet hij van de vier positie een oninneembare spot maken. Hij is 24 jaar en speelt voor het eerst in Europa.

Op de center positie zijn er geen wijzigingen: Haris (23 jaar), Servaas (25 jaar) en Matthias (25jaar) blijven op post en hebben hun waarde bewezen. Het is een complementair trio dat goed op elkaar ingespeeld is.

Conclusie: volgend seizoen hebben we een getalenteerde; maar zeer jonge ploeg. De gemiddelde leeftijd is net geen 24 jaar. Er zijn veel nieuwkomers. In het begin van het seizoen wordt het wat zoeken en zal er tijd nodig zijn voor de coach en zijn staff om iedereen in te passen. Maar het belooft wel weer een ploeg te zijn waar we samen met plezier gaan kunnen van genieten. Samen met onze fans, vrijwilligers, sponsors, partners en bestuurders hopen we er opnieuw een topseizoen van te maken!

We zien elkaar graag terug op 1 september voor de fandag waar we o.a. een match spelen tegen de Nederlandse club Heroes Den Bosch en uiteraard bij de start van de competitie op 14 september voor de topper tegen Charleroi!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.