FILOU Oostende doet test met coronaspeurhonden van K9 Detection

De coronaspeurhonden van K9 Detection snuffelen voortaan aan het zweet van onze spelers met als doel een uitbraak te vermijden.

Zowel de spelers van de jeugdploeg als van de eerste ploeg worden wekelijks twee keer getest met een sneltest. Dat resultaat is na 15 minuten zichtbaar. Deze week kwam K9 Detection langs om de spelers ook te laten testen door de coronaspeurhonden. “De watjes vangen het zweet op waarna we ze in een potje stoppen. De geur blijft daar twintig minuten in na het openen van zo’n potje”, zegt hondentrainer Bart Boudens. “Vervolgens gaan de honden snuffelen aan een muur en wanneer het positief is, gaan ze zitten. Voor alle zekerheid laten we twee honden aan dezelfde stalen snuffelen.”

De coronaspeurhonden dienen als voorselectie op de PCR-testen. De vraag is of het protocol goedgekeurd zal worden. Het zou in iedere geval hopelijk kunnen leiden naar wedstrijden mét publiek.

“De voordelen van coronaspeurhonden? Heel simpel. Het is milieuvriendelijker, aangenamer voor de spelers en bovendien goedkoper”, klinkt het.

De bewakingsfirma gelooft dat ze accurater zijn dan de PCR-test. “Wij zitten tussen de 95% en 100%.” De honden haalden geen enkele speler uit als positief. Dat blijkt te kloppen na het vergelijken met de resultaten van de sneltesten.

Benieuwd naar hoe het allemaal in zijn werk ging? Bekijk het filmpje hieronder.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.