Gewezen basketbalbondscoach René Mol (90) overleden, de man die “nooit choqueerde”

In Brugge is René Mol, gewezen bondscoach van de nationale ploegen van België en Nederland, overleden. Mol, aangesloten bij de basketbalbond sinds mei 1945, werd negentig.

René Mol ademde basketbal. Hij beoefende als speler deze sport vooral in Oostende, onder meer bij VG Oostende, de club wiens stamnummer later doorschoof naar Sunair Oostende en nu behoort aan Filou Oostende. In 1951 werd hij niet alleen provinciaal maar ook nationaal scheidsrechter. Hij coachte zowel dames- als mannenteams, onder meer VG Oostende en Avanti Brugge. Gedurende twaalf jaar, verdeeld over vier periodes tussen 1961 en 1979, coachte hij de nationale ploeg van België in 126 interlands. Van 1970 tot 1974 was Mol, zoon van een Nederlandse vader en een Franse moeder, bondscoach in Nederland.

René Mol was ook onder meer lid van het centraal comité van de KBBB (1966-1969 en 1981-1985), secretaris van de nationale liga van eersteklasseclubs (1975-1979), stichtend bestuurslid en gewezen voorzitter van de Belgische basketcoachesvereniging BBCA en technisch directeur basketbal aan het NILOS en BLOSO.

In zijn hoedanigheid van directeur Federatie Vrije Tijd te Brugge richtte hij talloze basketbalkampen en internationale coaches- en scheidsrechterclinics in.

Kennis

Velen prijzen René Mol om zijn gedetailleerde kennis, zijn degelijke aanpak, zijn goede communicatie en zijn oprechte glimlach. René Mol bleef altijd een gelukkig basketmens. “Ja, ja! Heel vroeg leerde ik uit de Amerikaanse mentaliteit de P.M.A., de positive mental attitude”, vertelde hij ons ooit. “In het basketbal wou ik altijd alles positief benaderen.”

René Mol vertelde ons ook dat hij als coach baas was zonder dictator te zijn. “De spelers basketten graag bij mij. Ik legde hen altijd eerst alles uit: ‘Dit is mijn viewpoint, ik denk dat we met die spelers best op die manier spelen, dat zal renderen om die reden’. Ze wisten wat ik beoogde. Daarna vroeg ik hen wat hun suggesties waren. Ik kon me aanpassen aan de situatie en aan de ploeg. Nooit choqueerde ik mensen. Ik weet niet of dat nu nog zou werken. De mentaliteit is nu anders.”

bron: Het Nieuwsblad, Peter Rossel

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.